ویندوز ۱۰ نسبت به نسخههای قبلی دارای دردسر کمتری است، اما گاهی اوقات بهطور ناگهانی دچار مشکل میشود. اگر سیستم جدیدی خریداری کردهاید، تمام دادههای خود را روی آن بارگذاری کردهاید و اکنون میخواهید سیستم ویندوز ۱۰ قدیمی خود را بفروشید، معامله کنید، آن را به کسی بدهید یا حتی دور بیندازید، «ریست» کردن (بازنشاندن یا برگرداندن تنظیمات یک دستگاه به حالت اولیه) مفید است اما سعی کنید تمام اطلاعات خود را از روی هارد دیسک آن پاک کنید.
برای «ریست کردن» ویندوز ۱۰ روشهای مختلفی وجود دارد اما این به شما بستگی دارد که کدام روش را انتخاب کنید. شما میتوانید این کار را ازطریق «
» انجام دهید؛ اما اگر این روش برای شما مشکل است از روش سادهتر و ایمنتر «سیف مود» (Safe Mode) استفاده کنید. همچنین روش دیگری هم بهنام «فرش استارت» (Fresh Start) که قبلا «رفرش» (Refresh) نامیده میشد، وجود دارد که میتوانید آن روش را نیز امتحان کنید.
ریست کردن ویندوز ۱۰
اگر سیستمتان با ویندوز ۱۰ کار میکند، ریست کردن آن بسیار ساده است.
- روی قسمت جستوجو در نوار وظیفه سیستم خود کلیک کنید و در کادری که باز میشود کلمهی «reset» را تایپ کنید. سپس در قسمت بالای کادر روی روی عبارت «Reset this PC» کلیک کنید.
- همچنین، میتوانید روی کلید استارت «start» که نماد ویندوز در گوشهی سمت چپ پایین قرار دارد، کلیک کنید. سپس روی نماد چرخدنده و از صفحهای که باز میشود روی آخرین گزینه که «Update & Security» است کلیک کنید و سپس از فهرستی که مشاهده میکنید گزینهی «Recovery» را انتخاب کنید.
۳. عبارت « Get started» را انتخاب کنید.
۴. اکنون شما دو گزینه برای انتخاب دارید:
- اگر گزینهی «Keep my files» را انتخاب کنید، تمام برنامهها و تنظیمات حذف میشوند اما پروندههایی را که شما ذخیره کردهاید حذف نمیشوند.
اگر گزینهی «Remove everything» را انتخاب کنید، تمام برنامهها، تنظیمات و پروندههای شما و سیستم تماما پاک میشوند.
انتخاب با شما است: اگر سیستم شما دچار مشکل شده است، میتوانید گزینهی اول را بزنید تا پروندههای شما محفوظ بمانند، اما اگر قصد دارید کامپیوترتان را کلا به کسی بدهید یا بفروشید، بهتر است که گزینهی دوم را انتخاب کنید.
۵. باتوجه به گزینهای که انتخاب میکنید، پنجرهی بعدی ظاهر میشود. اگر «Keep my files» را انتخاب کنید، این گزینه برای تنظیمات استاندارد جهت بازگرداندن برنامهها و تنظیمات همراهبا سیستم کامپیوتر است.
۶. اگر روی عبارت «Remove everything» و سپس در پنجرهی بعدی روی «Change settings» کلیک کنید، تمام برنامهها، تنظیمات و فایلهای شما پاک میشوند. استاندارد کار این است که فقط پروندهها را حذف کنید که سریعتر انجام میشود. اگر کامپیوتری شما دارای مشکل است و عملکرد آن کند است، میخواهید آن را بفروشید یا به کسی بدهید یا قصد دارید بهطور قطعی آن را بهطور کامل پاک کنید، پاک کردن دادهها را روشن کنید. دراینصورت اجرای عملیات مدت زمان بیشتری به طول میانجامد، اما همه چیز بهطور کامل پاک میشود. برای ادامه روی « confirm » (تأیید) کلیک کنید.
۷. پس از انجام تنظیمات، روی «Next» کلیک کنید.
۸. تقریبا به پایان کار رسیدهاید. پنجرهی بعدی که باز میشود «Ready to reset this PC» (آماده برای بازنشانی تنظیمات این کامپیوتر) است. اگر گزینهی «Keep my files» را انتخاب کرده باشید، اکنون میتوانید روی «List of apps to be removed» (فهرست برنامههایی که بایدحدف شوند) کلیک کنید تا ببینید کدام برنامهها را ممکن است لازم باشد جایگزین کنید؛ اما اگر شما اگر همه موارد را حذف کنید، این فهرست دردسترس نیست. به هرحال، روی «Reset to start the process» (روند شروع بازنشانی) کلیک کنید.
ریست کردن ازطریق «سیف مود» (Safe Mode)
گاهی اوقات ویندوز به قدری دچار مشکل میشود که نمیتوانید از روش بالا استفاده کنید. در این صورت میتوانید این روش را امتحان کنید و ازطریق Safe Mode این کار را انجام دهید.
اگر مدتی با سیستمهای ویندوز کار کرده باشید، ممکن است قادر باشید بدون بارگذاری تمام برنامهها و عملکردهایی که باعث به وجود آمدن مشکل برای سیستم میشوند، برای ریست کردن سیستمتان از Safe Mode با روشی آسان استفاده کنید.
در ویندوز ۱۰، راه اندازی حالت «Safe Mode» چندان ساده نیست بهخصوص اگر سیستم با مشکلات جدی مواجه شده باشد اما اگر نتوانید به پنجرهی «Reset» عادی برسید، باز هم میتواند عملیاتی را که تاکنون انجام دادهاید، ذخیره کند.
در ویندوز ۱۰ روشهای مختلفی وجود دارد که استفاده از انواع «Safe Mode» میتواند مفید واقع شود. بهعنوان مثال، با استفاده از این روش میتوانید سیستمتان را به نسخهی قبلی ویندوز برگردانید. همچنین «Safe Mode» میتواند شما را در تنظیم مجدد سیستم یاری کند.
سایت پشتیبانی مایکروسافت برای رسیدن به «Safe Mode» سه روش را دراختیار کاربران قرار داده است که عبارتاند از: «از صفحهی تنظیمات»، «از صفحهی ورود به سیستم» و «از صفحهی خالی».
۱- شروع از «صفحهتنظیمات»
دستورالعمل های مربوط به تنظیم مجدد را که دربالا شرح داده شد دنبال کنید تا به صفحهی «Recovery» برسید. سپس روی «Restart now» که در زیر گزینهی «Advanced startup» قرار دارد، کلیک کنید.
سیستم شما «ریبوت» میشود و یک صفحه آبی با عنوان «Choose an option» نمایان میگردد و از شما میخواهد تا از گزینههای موجود یکی را انتخاب کنید.این گزینهها ممکن است متفاوت باشند. در بعضی از سیستمها، کاربران میتوانند ادامهی بازنشانی سیستم ویندوز ۱۰ را انتخاب کنند، میتوانند از یک دستگاه خارجی بوت کنند، سیستم خود را خاموش کنند یا عیبیابی کنند. اگر شما میخواهید سیستم خود را بازنشانی کنید روی «Troubleshoot» (عیبیابی) کلیک کنید.
صفحه بعدی به شما امکان میدهد کامپیوتر را ریست کنید، آن را به همان شکل تنظیمات کارخانه بازگردانید یا «Advanced options» را برگزینید. بررسی این گزینهها ممکن است به نفع شما باشد. این ویژگیها شامل یک گزینه برای «Startup Repair»، یک گزینه برای تغییر تنظیمات و گزینهای هم برای حذف نصب بهروزرسانیها (که اغلب علت مشکلات هستند) و همچنین موارد دیگر وجود دارد.
در هر صورت، از این دو حالت خارج نیست که شما یا میخواهید پروندههای خود را حفظ کنید یا قصد دارید همه را پاک کنید؛ هر کدام از این دو مورد که مد نظر شما قرار دارد، روی همان گزینه کلیک کنید. البته شاید لازم باشد تا اول گزینهی «recovery» را انتخاب کنید.
۲- شروع از «صفحه ورود»
اگر هنگامی که وارد صفحه ورود سیستم میشوید، کامپیوتری شما شروع به خاموش شدن میکند، از همان صفحه میتوانید به «Safe Mode» دسترسی پیدا کنید. اینها دستورالعملهای سایت مایکروسافت است، گرچه ممکن است حتی با چندین بار امتحان کردن، باز هم برای شما جواب ندهد اما به هرحال باز همچون تیری است که به تاریکی میاندازید، پس باز هم امتحان کنید:
- کلید «shift» را پایین نگه دارید و روی آیکون «power» در گوشه پایین سمت راست کلیک کنید.
- سپس همانطور که کلید «shift» را پایین نگه داشتهاید روی «Restart» کلیک کنید. کار تمام است.
۳ - ورود از «صفحهی خالی»
این سختترین راه برای دسترسی به «Safe Mode» است اما اگر سیستم شما بهسادگی ویندوز را بوت نمیکند، این روش همان راهحلی است که میتواند به شما کمک کند. این روش برای بسیاری از کسانی که از راههای دیگر موفق نشدهاند، جواب داده است. البته احتمال اینکه همان بار اول و دوم موفق نشوید، زیاد است اما سرانجام موفق میشوید، پس باید صبر و حوصله داشته باشید.
- مطمئن شوید که کامپیوتر شما کاملا خاموش باشد.
- دکمهی پاور (روشن/ خاموش) کامپیوتری خود را فشار دهید تا سیستم شما روشن شود. به محض بالا آمدن سیستم (بهعنوان مثال، همان لحظه که شما لوگوی شرکت سازندهی کامپیوتر را مشاهده کردید)، دکمهی پاور را دوباره فشار دهید و نگهدارید (معمولا حدود ۱۰ ثانیه) تا سیستم خاموش شود.
- این فرایند روشن/ خاموش کردن سیستم را برای بار دوم تکرار کنید.
- برای بار سوم کامپیوترتان را روشن کنید. اکنون سیستم شما باید وارد حالت «Safe Mode» شود.
البته به این نکته هم توجه داشته باشید که ممکن است در همان اولین باری که این روند را اجرا میکنید سیستم شما به صفحهی «Safe Mode» بالا نیاید و مجبور شوید چندبار تکرار کنید، اما اگر کامپیوترتان بهسادگی بوت نمیشود و شما هم میخواهید سیستمتان را دوباره تنظیم کنید، ارزش این دارد که چندین بار این کار را تکرار کنید تا سرانجام به نتیجه برسید.
فرش استارت
برای ویندوزهای پیشین تا قبل از ویندوز ۱۰، بین بازنشانی و تازهسازی سیستمهای کامپیوتری شخصی تفاوت آشکاری وجود داشت. در هنگام بازنشانی، تمام پروندهها، تنظیمات و برنامههای کاربر را پاک میکرد، اما در حالت تازهسازی، برای کاربر امکان حفظ پروندهها و تنظیمات وجود داشت. اکنون، تفاوتها کمی ظریفتر شده است. کاربر در هنگام بازنشانی میتواند فایلهای شخصی خود را حفظ کند اما تنظیمات شخصی پاک میشوند. در حالت «فرش استارت» به کاربر این امکان داده میشود تا برخی از تنظیمات شخصی خود را حفظ کند اما بیشتر برنامههایش از بین میروند.
اگر فکر میکنید «فرش استارت» برای شما روش بهتری است، میتوانید دستورالعملهای زیر را دنبال کنید:
۱. در قسمت تنظیمات گزینهی «Recovery» را انتخاب کنید.
۲. در بخش «More recovery options»، روی گزینهی «Learn how to start fresh with a clean installation of Windows» کلیک کنید. از شما سؤال میشود که آیا میخواهید برنامهها را از تنظیمات به «Windows Security» تغییر دهید، روی «Yes» کلیک کنید.
۳. به صفحهی «Fresh start» منتقل میشوید. اکنون روی «Get started» کلیک کنید.
۴. از شما سؤال میشود که آیا میخواهید به برنامه اجازه دهید در دستگاه شما تغییراتی ایجاد کند. روی «Yes» کلیک کنید.
۵. یک پنجره جانبی ظاهر میشود و به شما هشدار میدهد که به جز برنامههایی که با ویندوز استاندارد ارائه میشوند یا توسط سازنده نصب شدهاند، همهی اپها و برنامهها حذف خواهند شد. روی «Next» کلیک کنید.
۶. فهرستی از همه برنامههای حذف شده دریافت میکنید (که این فهرست بسیار طولانی تر از فهرستی که در هنگام «reset» ارائه میشود). روی «Next» کلیک کنید.
۷. صفحه بعد، آخرین صفحه است: این صفحه آخرین فرصت شما برای لغو عملیات است. درصورتیکه قصد انصراف دارید روی گزینهی «Cancel» و در صورت تمایل به ادامه، روی «Start» کلیک کنید که با انتخاب این گزینه، مراحل انجام کار شروع میشود. ممکن است حدود ۲۰ دقیقه طول بکشد و در طی این مدت، سیستم شما احتمالاً چندین بار ریاستارت میشود.
شما تا به حال سیستم خود را به تنظیمات کارخانه بازنشانی (یا به اصطلاح ریست فکتوری) کردهاید؟ آیا از این روشها استفاده کردهاید؟ تجربههای خود را با نوین داده و دیگر کاربران درمیان بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید